Előre menekülés (Igeidő áhítat - 2015.01.11.)

eredeti megjelenés az evangélikus.hu-n

Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettõtõl: "Vajon ti is el akartok menni?" Simon Péter így felelt: "Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad." Jn 6,67-68


Elõre menekülés

Éreztél már olyat, hogy már mindegy, csak menjünk innen, lépjünk le, már nincsen értelme az egésznek, csak legyen már vége? Igen? Én is. És még nagyon sokan. A gondok és kellemetlen helyzetek egyik megoldási formája a menekülés. Menekülés kapcsolatból, munkahelyrõl, családból, helyzetbõl. 
Ilyenkor az ember gyakran nem gondolja végig, hogy mi lesz utána, nem mérlegel, csak szabadulni akar. Ez persze sok esetben azt eredményezi, hogy csöbörbõl vödörbe kerül.
Ha kicsit tovább lépünk az egyén szintjérõl, egy csoport vagy a társadalom szintjére, akkor ugyanezt a tendenciát láthatjuk. Forradalmak, megmozdulások, szabadságharcok, egy vélt, vagy valósan elnyomó hatalom ellen. De a legtöbb esetben azt látjuk, hogy az emberek csak addig terveznek, ameddig megszabadulnak a nem kívánt nyomástól. És ez sokszor a gyõzelmet a bukással teszi egyenlõvé.
Péter apostolról sok rosszat el lehet mondani. Megtagadta Jézust (Mt 26,69kk), képmutató is volt (Gal 2,11kk), de nem véletlenül kapta a Péter ("Kõszikla") nevet Jézustól, nem véletlenül lett oszlopapostol. Jó rálátással áldotta meg õt a Lélek. "Uram, kihez mehetnénk? Örök élet beszéde van nálad." Hova menekülhetnénk máshová lehetetlen helyzetekbõl, nehézségekbõl, vagy hol lehetne legnagyobb biztonságban az életünk, mint Krisztusnál? Hol találhatunk életet rajta kívül? Sehol. 
A legcsodálatosabb kegyelem ebben az, hogyha Krisztushoz menekülünk, akkor az nem megfutamodást jelent a problémáktól, nehézségektõl, hanem megoldást. Meneküljünk hát Krisztushoz, aki az örök életet is nekünk ajándékozza.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)