Kozmikus megváltás, teremtésvédelem, zöld kereszténység | Beszélgetés dr. Gáncs Tamással (Evlelkész Podcast #22)

 Az Isten az embert nem önmagában „rakta le” a földre, hanem egy csodálatos rendszer részeként, amelyet természetnek nevezünk. Keresztény hívő emberként ezért sem magunkra, sem a minket körülvevő világra nem csupán úgy tekintünk mint önálló személyekre, dolgokra, entitásokra stb., hanem úgy is mint teremtő Isten kreativitásának jeleire. Sőt! Egy olyan hálózat részei vagyunk, amelyben tenni is tudunk és tennünk is kell az isteni mandátum mentén (1Móz 2,15).
A kereszténység központi üzenete Krisztus keresztje és megváltó munkája. De vajon kinek szól ez a megváltás? Csak az embereknek? Vajon milyen szerepe van a megváltásnak a(z emberen kívüli) teremtett világ számára és milyen szerepe van ebben az embernek? És mennyire jó szó erre a teremtésvédelem?



Az adás egy beszélgetés dr. Gáncs Tamással, aki a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség lelkésze és emellett az Ararát, a Magyarországi Evangélikus Egyház Teremtésvédelmi Munkacsoportjának vezetője. A téma aktualitását a Teremtés hete adja, amely egy ökumenikus kezdeményezés keresztény felelősségtudatunk erősítésére a Isten teremtett világa iránt.

Az adás háttérben hallgatható és letölthető formában:






Az adás a YouTube-on:





Hivatkozások:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

A kenyér öröme (prédikáció, Padragkút-Ajka, Böjt 4. vasárnapja, 2017.03.26.)