Tűzőrzés és tűzoltás (áhítat - EHE - 2013. szeptember 23.)

Textus: 1 Thessz 5,16-22

"16Mindenkor örüljetek, 17szüntelenül imádkozzatok, 18mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra. 19A Lelket ne oltsátok ki, 20a prófétálást ne vessétek meg, 21de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, 22a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok."




Lectio: Ef 6,13-17

Tőmondatok. Ha technikailag nem is, de tartalmilag mindenképpen. Az a Pál apostol, aki a barokkos körmondatairól híres itt szinte, hogy úgy mondjam, „mindössze” spot-okat ad számunkra, vagy ha úgy tetszik, akkor címkefelhőt.
Mindenkor örüljetek,
szüntelenül imádkozzatok,
mindenért hálát adjatok
A Lelket ne oltsátok ki
a prófétálást ne vessétek meg
a jót tartsátok meg
a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok
Talán pont ezért, lettek olyan népszerűek ezek a gondolatok, mert olyan egyértelműek és szeretni valóak. Gondolja végig mindenki nyugodtan a háztartása, giccs és porfogói keresztény felét és minden bizonnyal találni fog olyan dolgot, tárgyat, eszközt, amin ezek közül a spot-ok közül valamelyik rajta van. (Bögre) […] Olyan igéslapravaló igék. Lelki szemeink előtt már meg is jelentek a hatásvadász, naplemente-napfelkelte-öregnéni-kisgyerek-ajtó-kerítés-bárány-cukiállat-stb képek és rajtuk a szöveg „Mindenkor örüljetek,” vagy „szüntelenül imádkozzatok,” vagy „mindenért hálát adjatok” stb. (Főleg így, ahogyan előadom.)
No, de elég a viccből. Nem csak egyszerűségük, hanem tartalmuk és fontos üzenetük miatt is népszerűek ezek az igék. Órákat lehetne beszélni mindegyikről, de én csak egy mondatot választottam ki, és ennek fényében, ehhez kapcsolódva értelmezem az egész szakaszt. „A Lelket ne oltsátok ki”!
Sokan tudjátok, hogy OKJ-s tanfolyamot kezdtem el. Hirtelen ötlet volt, tekintve, hogy szeptember 1-től az OKJ mint olyan megszűnt, de én még augusztus 31-én el tudtam kezdeni. A tanfolyam a Biztonságszervező I., felsőfokú szakképzés. Lényege, hogy minden ami a biztonsággal kapcsolatos, abból mi tanulunk és valamilyen szinten szakemberei leszünk ezeknek a területeknek. Így például a tűzvédelemnek is.
Van egy olyan fogalom a tűzvédelemben, hogy tűzszakasz. Definíciója a következő „az építmény vagy szabadtér tűzvédelmi szempontból meghatározott olyan önálló egysége, amelyet a szomszédos egységektől – meghatározott éghetőségű és tűzállósági határértékű – tűzgátló szerkezetek, és a jogszabályban előírt tűztávolságok választanak el.” Magyarul egy épületszakasz, amit egy olyan ajtó, fal, stb.(amit tűzszakaszhatárnak nevezünk) határol, ami meggátolja a tűz terjedését két épületrész között. A tűzszakasz határ, működését tekintve, nagyon egyszerű a kérdés. Ha tűz van, akkor aktiválni kell ezeket (becsukni az ajtót) és örülni neki, hogy a tűz nem terjed tovább. Sokszor automatizált is a rendszer. Ha a tűzjelző érzékeli a tüzet (valójában nem a tüzet, hanem a hőt, vagy az égésterméket, de ezt most hagyjuk), és az ajtót egy automatika becsukja. Nincs ebben semmi ördöngös.
De, ha lelki viszonylatba akarjuk a példánkat helyezni, akkor már sokkal bonyolultabb. Ugyanis, ameddig a fizikai valóságban, ha valahol tűz üt ki egy házban emberek közelében, akkor, az enyhén szólva, káros, addig ha az egyházban, emberek között üt ki a tűz, akkor az nem feltétlenül rossz. „A Lelket ne oltsátok ki”. Amíg a tűzszakasz határ (pl. ajtó) csak simán zár, amikor tüzet észlel, addig az egyházban, a gyülekezetben lévő tűzszakasz határoknak meg kell tudniuk különböztetni jó és rossz tüzet (lásd lectio).
És van egy jó hírem, mi vagyunk ezek a tűzszakasz határok. Nekünk kell tudni azt, hogy a ránk bízottak jó tüzet a Lelket kapják meg és a rossz tüzet pedig ne. Mert minden keresztény ember alapkövetelménye, hogy találkozzon Jézussal. Az egész Thesszalonikai levél ezt fejtegeti, Jézus visszajövetelét. És Pál azt írja, hogy Jézus nem csak majd fog eljönni, hanem már itt is van és a szívetekhez akar szólni. És bizony tudnunk kell, hogy mikor szól hozzánk Jézus és küldi a Lelket, és mikor a Gonosz tüzes nyilai akarják lángba borítani az életünket.
Kedves Testvérek, Pál a spot-okban adja meg a választ, amit annyira cikiztem az elején. A Lélek munkája mindig 1. imádság következménye, 2. öröm van benne, akkor is, hogyha megszomorít a bűneink miatt, hogy letegyük azokat, és 3. hálaadásra ösztönöz. Ha ezek nincsenek meg a tűzben, ami érkezik, akkor zárnunk kell és védelmeznünk magunkat és a ránk bízottakat, de ha megvannak, akkor engedjük be a Lelket és mindenben kövessük az akaratát!
És egy utolsó gondolat. Pál nem véletlenül fogalmaz többes számban. Egyedül ez nem megy. Túlzottan gyengék és hajlíthatóak vagyunk egyedül, de közösségben együtt kérve a Lelket, egy akarattal, legyőzhetetlenek vagyunk, hiszen Jézus már győzött és vele együtt mi is győztünk. Ámen

Énekek: EÉ 280, 283

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

A kenyér öröme (prédikáció, Padragkút-Ajka, Böjt 4. vasárnapja, 2017.03.26.)