Mi történt 57600 perc alatt? - Mt 4,1-11 (Böjt 1. vasárnapja, 2023.02.26.)



textus: Mt 4,1-11

Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. 2 Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. 3 Ekkor odament hozzá a kísértő, és ezt mondta: Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré! 4 Ő így válaszolt: Meg van írva: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” 5 Ezután magával vitte őt az ördög a szent városba, a templom párkányára állította, 6 és így szólt hozzá: Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat, mert meg van írva: „Angyalainak parancsot ad, és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.” 7 Jézus ezt mondta neki: Viszont meg van írva: „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!” 8 Majd magával vitte az ördög egy igen magas hegyre, megmutatta neki a világ minden országát és azok dicsőségét, 9 és ezt mondta neki: Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem. 10 Ekkor így szólt hozzá Jézus: Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” 11 Ekkor elhagyta őt az ördög, és íme, angyalok mentek oda, és szolgáltak neki.




Mennyi minden történhet 40 nap alatt! De vegyük is számba, hogy mennyi idő 40 nap! 40 nap az 960 óra, 57600 perc, és nagyjából 3,5 millió másodperc. Ez rengeteg idő. Annyi minden történhet ennyi idő alatt. Egy élet egy perc alatt tud változni, nem hogy 57600 perc alatt. Vegyük csak a Bibliát. 40 napig esett az eső Noé történetében, ami az özönvizet okozta, vagy éppen 40 nappal a feltámadás után történt meg Jézus mennybemenetele. De, azt hiszem, hogy mi is nagyon sok példát tudnánk arra mondani, hogy mennyi minden belefér 40 napba. 

A mai igénk a klasszikus böjtkezdő textus: Jézus megkísértése a pusztában. Azaz a sivatagban, hiszen amikor a Biblia pusztát ír, akkor nem a Hortobágyra kell gondolni, hanem inkább sivatagos-félsivatagos közel-keleti területre. És ebben a szakaszban olvassuk Jézusról, hogy “negyven nap és negyven éjjel böjtölt”. Nyilván ez a negyven nap az oka annak, hogy ma a böjti időszak is eddig tart. Szóval, Jézus ilyen hosszan böjtölt. Ami nem azt jelenti, hogy nem evett húst pénteken, hanem bizony teljes böjtöt, tehát azt, hogy nem evett semmit negyven napok keresztül! És utána kísértette meg - azaz akarta rosszra csábítani - az ördög. És bár magának a történetnek is ez utóbbi a neve a keresztény hagyományban (“Jézus megkísértése”), pedig ha az időfaktort nézzük, akkor a negyven napos böjt - mennyiségileg - bizony sokkal több. 

A hosszú időt bemutató filmekben szokták azt csinálni, hogy vége egy jelenetnek, majd kiírják/bemondják, hogy pl. “15 évvel később”. A mai igénk is ezt csinálja “negyven nap és negyven éjjel böjtölt”. Engem a filmek esetében is mindig nagyon érdekelt, hogy mi történt abban a bizonyos “15 évben”, és most is nagyon érdekel az, hogy mi történt abban a negyven napban. Mert kutyakemény lehetett az biztos! Amikor meséljük az életünket, akkor is annyit mondunk, hogy mondjuk “10 évig építettem a házamat”. És persze ott a ház, az a lényeg, de az élet viszont, nagy részben, ezekből a 10, 15 évekből, vagy éppen a mai textusunk mentén, 40 napokból áll! Mert annyi minden történhet 40 nap alatt…!

De azért nem csupán spekulálunk, amikor arra próbálunk következtetni, hogy mi történhetett abban a negyven napban Jézussal. Egyrészt mindenki volt már éhes, tehát ezt kb. el tudjuk képzelni. Másrészt pedig abból, ami utána történt következtetni tudunk arra, hogy mi történt a negyvennapos böjtben, és minek kellene történnie a MI MOSTANI BÖJTÜNKBEN! 

Nézzük meg most, csak az ördög és Jézus párbeszédét.

Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré!
Ő így válaszolt: Meg van írva: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.”

Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat, mert meg van írva: „Angyalainak parancsot ad, és kézen fogva vezetnek téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.”
Jézus ezt mondta neki: Viszont meg van írva: „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!” 

Majd magával vitte az ördög egy igen magas hegyre, megmutatta neki a világ minden országát és azok dicsőségét, és ezt mondta neki: Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem.
Ekkor így szólt hozzá Jézus: Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!”

Három dologgal próbálja meg rosszra csábítani az ördög Jézus. Kenyér, képesség és kompetencia. (Merthogy Babits óta minden magyar törekszik az alliterációra…) Vagy, ha másképpen akarnám mondani, akkor: étkezés, erő, és hatalom. Az előző esztendőkben részletesen kiveséztük ennek a jelentőségét (2015, 2017), úgyhogy ma nem arra figyelünk, hogy mit mondott, mit válaszolt Jézus, hanem arra, hogy mindezt hogyan tette. Figyeljük meg, hogy minden esetben Jézus az Úrral válaszol. Nem vitatkozik, nem a maga erejét, képességeit hatalmát nyilvánítja ki (pedig ha van valaki, aki ezt megtehetné, akkor az ő), hanem igent mond az Úrra! 

És itt, ezen a ponton érkeztünk el oda, hogy belepillanthassunk Jézus negyven napos böjtjébe, és mi mai böjtünk is értelmet nyerjen. Mert a böjt lényege nem az, hogy NEM csinálunk valamit, hanem az, hogy ez által a nem csinálás által, IGENt mondunk az Istenre! Nem azért pl. nem eszünk valamit, vagy éppen beszüntetünk, vagy korlátozunk valamilyen hétköznapi tevékenységet, mert az Isten azt akarja, hogy éhesek legyünk, vagy hiányt szenvedjünk! Nem. hanem azért, hogy helyet, időt és alkalmat teremtsünk annak, hogy még jobban figyeljünk az Istenre, még jobban kapcsolódjunk hozzá, még jobban elmerüljünk benne, és még jobban odafigyeljünk arra, amjit ő mondani akar. És amikor megkordul a gyomrunk, vagy megkívánjuk a csokoládét, hiányzik a Facebook, a Netflix, akkor jusson eszünkbe, hogy mi ezt miért csináljuk, s ajánljuk fel azt a hiányt az Úrnak, hogy töltse be az ő jelenlétével, üzenetével!

És abban bizonyos vagyok, hogy Jézus is ezt tette abban a  bizonyos negyven napban. Iszonyatosan éhes, kimerült, és még ki tudja, hogy mi lehetett, de ezt felajánlotta az Istennek, aki erőt adott neki, és betöltötte őt annyira, hogy le tudta győzni az ördögöt is!

Annyi minden tudna történni ebben a most következő negyven napban is… Annyi minden lehetőségünk van az Istenhez való kapcsolódásra az elkövetkező 57600 percben! Használjuk ki, böjtöljünk, hogy felkészülten ünnepelhessük Krisztus Urunk feltámadását 2023 húsvétján. Ámen.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)