Hordozd belül (áhítat, Somlóvecse, falunap, 2015.07.25.)

textus: Jak 1,17

"minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. "




Ki tudja, hogy milyen névnap van ma? Két nagyon szép férfinévvel rendelkezők ünneplik a névnapjukat. A Jakabok és a Kristófok. Amikor a bibliai szakaszt választottam a mai napra, erre az alkalomra, akkor még nem is sejtettem, hogy ma Jakab napja lesz. Érdekes egybeesés, hogy pont Jakab apostol leveléből választottam a szakaszt. De nem véletlen, ti. az én szótáramban már régen nem szerepel a véletlen szó.

De ennyit Jakabról. Nézzük Kristófot. Van a közöttünk Kristóf nevű személy? Tudjuk, hogy mit jelent a neve. Nem? Nem tudom, hogy emlékszik e még valaki a Krisztofóró című mesesorozatra. Nos az ő neve és a "Kristóf" is azonos szóösszetételből, a "Christophoros"-ból származik, azt jelenti, hogy "Krisztust hordozó". Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet a Krisztus hordozni. nyilvánvalóan itt nem zsákról vagy kosárról van szó. Nem erőemelésről, fuvarozásról vagy szállítmányozásról. Itt valami más jelentésnek kell lennie.

Sokan úgy képzelik el a kereszténységet és keresztény létet, hogy az valami ósdi erkölcsi rendszer, ami fölösleges terheket tesz az emberre, és el akarja venni az össze jó dologot az életben. Nos ez egyszerűen nem igaz. Jézus ezt mondja: "Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű." (Mt 11,30) Mi jelent tehát Krisztust hordozni? Követni őt, elfogadni őt, hallgatni rá. És ez nem nehézség, nem plusz baj, vagy plusz korlát és kerítés, hanem ajándék Az Isten jó adománya a szívünkbe. Mert Krisztus nem a vállunkat akarja terhelni, hanem a szívünket betölteni!

És ha a szívünkben van, akkor mindenhová magunkkal visszük. És Krisztus ilyen. Ő mindig velünk akar lenni. Nem csak a templomban, nem csak egy, vagy több bizonyos helyen, hanem mindenütt és minden időben. De nem azért, hogy valamilyen furcsa módon és riasztó módon belekukkoljon az életünkbe, hanem hogy óvjon, védjen és vezessen bennünket. Most itt is ezen a falunapon közöttünk, önök között, közöttetek.


Isten áldja meg ezt a mai napot, hogy a közösség építését és épülését szolgálja és ezáltal is a Nagy Közösségépítőhöz, Krisztushoz vezessen. Ámen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

A kenyér öröme (prédikáció, Padragkút-Ajka, Böjt 4. vasárnapja, 2017.03.26.)