Az összeesküvésen túl - Jer 1,10-17 (prédikáció, Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnap, 2021.10.03.)


A prédikáció audió formátumban:




textus: Jer 1,10-17

10 Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj!

11 Majd így szólt hozzám az Úr igéje: Mit látsz, Jeremiás? Ezt feleltem: Mandulavesszőt látok. 12 Az Úr pedig ezt mondta nekem: Jól látod, mert gondom van rá, hogy igémet beteljesítsem.

13 Másodszor is szólt hozzám az Úr igéje: Mit látsz? Így feleltem: Gőzölgő üstöt látok, amely észak felől megdőlt. 14 Ekkor így szólt az Úr: Észak felől tör a veszedelem az ország minden lakójára. 15 Mert idehívom az északi országok minden nemzetségét – így szól az Úr. Eljönnek, és fölállítja trónját mindegyik Jeruzsálem kapuival szemben, a várfalak körül mindenütt, és Júda összes városával szemben. 16 Ítéletet mondok fölöttük minden gonoszságuk miatt, mert elhagytak engem, más isteneknek tömjéneztek, és kezük csinálmányai előtt borultak le.

17 Övezd fel derekadat és indulj, hirdesd nekik mindazt, amit én parancsolok! Ne rettenj meg tőlük, különben én rettentelek meg téged általuk!



Manapság az ember sokkal többet érzékel a világból, mint akárcsak pár évtizeddel ezelőtt. A média és az internet segítségével nem ritkán ezerszer annyit tudunk egy távoli, de jelentős ország belügyeiről (mint pl. az USA), mint arról, hogy mi történik a szomszédban. Azonban azt is látni kell, hogy (ritka kivételtől eltekintve) nem vagyunk alkalmasak arra, hogy átlássuk a globális folyamatok sokszínűségét, és főleg nem tudjuk kimerítően értelmezni. Ez nem lekicsinylés, hanem egyszerűen annyi az adat, hogy azt nem lehet mind számon tartani.

Azonban az ember olyan, hogy válaszokat akar. És lehetőleg egyszerűeket. Teljesen mindegy, hogy az adott téma mekkora (akár világszintű is lehet), de akkor is kell, hogy legyen rá egy mondatos magyarázat. Éppen ezért születtek meg az un. összeesküvés elméletek. Tudjuk mit jelent az, hogy összeesküvés elmélet? […] „olyanközéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események,cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport, ember áll” Magyarul valaki, vagy valakik a háttérben irányítanak mindent! Klasszikus, még a 20. századból örökölt összeesküvés elmélet a zsidó háttérhatalom. De bárki vagy bárkik lehetnek a háttérben, az amerikaiak, az oroszok, a kínaiak, esetleg mind egyszerre. Az ufók, a gyíkemberek, meg még kitudja kik… Kétségbeesetten kutatjuk a kulcsot világunk folyamataihoz, mert az ember szükséglete tulajdonképpen a helyes válasz birtoklásának tudata nem pedig az igazság… Tisztelet a kivételnek! A józan ész alapján el kell fogadni azt, hogy vannak dolgok, pl. amelyek csak úgy megtörténnek. És bizony a világ eseményeinek a többsége ilyen. A körülmények összjátéka és a pszichológia szükségszerűsége alakítja a történelem nagy részét.

Viszont hitből pedig azt is ki kell tudnunk mondani, hogy van egy Mindenható Istenünk, aki ennek a világnak nem része, hanem felette áll és ő – bármit is véljünk gondolni, tapasztalni – uralkodik. Így olyan globális szálak, utak és célok léteznek a világban, amelyek az Ő számára egyértelműek, számunkra pedig örök rejtélyek maradnak. „Isten útjai kifürkészhetetlenek.”- tartja a közhely, részben jogosan.

Észak felől tör a veszedelem az ország minden lakójára. Mert idehívom az északi országok minden nemzetségét – így szól az Úr. Eljönnek, és fölállítja trónját mindegyik Jeruzsálem kapuival szemben, a várfalak körül mindenütt, és Júda összes városával szemben.”- írja a mai igénk. Itt arról van szó, hogy Izrael népe elfordult az Istentől, sőt szembeszállt az Istennel, és ezért az Isten más népeket indított arra, hogy támadják meg a választott népet. No, nem azért, mert az Isten szereti a háborút és a vérontást! Nem. Hanem azért, mert olyannyira elfordult a nép tőle, hogy csak egy ilyen durva és határozott aktussal lehet kizökkenteni ebből a rossz állapotból, és visszatéríteni a helyes útra. Márpedig, ha ez egyszer megtörtént, velük ott és akkor, akkor miért ne történhetne meg többször is, akár velünk akár másokkal? Mi van akkor, ha az általunk átláthatatlan – és adott esetben, akár negatív – eseményekkel is az Isten kormányozza a világot? Sőt, akár a jó felé is kormányozza! És ez bizony nem egy légből kapott összeesküvés elmélet, hiszen a Jelenések könyvének nagy része másról sem szól, mint arról, hogy egy csomó rossz dolognak meg kell történnie, hogy a végén nagyon jó legyen!

Mit tehet akkor a hívő ember, ha nem akar az összeesküvés elméletek hálójában vergődni, hanem hisz abban, hogy az Isten vezeti, jóra vezeti a dolgokat, bármi is történjen? Az Isten nem hagyta egyedül sohasem azokat, akik az övéi. A mai igénk – az előbb idézett szakasz is – Jeremiás próféta könyvéből származik. A próféta közli az Isten akaratát, és küldetést kap, hogy közvetítse az ítéletet, de a megmenekülés a kegyelem lehetőségét is. Ez már akkor is így volt. De nekünk, akik nem Jeremiás korában élünk, hanem ma, még nagyobbat adott az Isten! „Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit mindennek örökösévé tett, aki által a világot teremtette.”- írja a Zsidókhoz írt levél (1,1-2). Az akkori népnek egy próféta adatott, nekünk pedig Isten Fia, Jézus a Krisztus. Az ő kozmikus jó híre, az evangélium, ami meg tud tartani a történelem viharaiban is. Az evangélium által láthatjuk meg azt, amit meg kell látnunk, és az evangélium az, amely a végső látásra (1Kor 13,12; 1Jn 3,2) el tud vinni minket az Isten örök országába!

Már Jeremiás szolgálatában is ott volt az ígéret. „én a mai napon népek és országok fölé rendellek”- mondja Isten a prófétának. Ez nyilván nem azt jelentette, hogy Jeremiás, mint egy császár uralkodik a népek fölött, hanem azt, hogy az az isteni üzenet, ami rá van bízva, az felette áll a történelemnek, népek és országok erőinek. Mert aki ezeket a népeket és országokat is mozgatja, az Isten, ő úgy akarja, hogy híveit mindenek fölött vezesse! Ez az ígéret pedig Jézus Krisztusban még hatalmasabb lett, hiszen Pál ezt írja: „[Isten] Mindent az ő [ti. Jézus] lába alá vetett, és őt tette mindenek felett az egyház fejévé.” (Ef 1,22) Krisztus mindenek felett áll, és elsődlegesnek tekinti az ő népe (az egyház) sorsát!

És már csak egy lépés van hátra. Vajon mi hiszünk-e ebben? Bízunk-e abban, hogy Isten uralkodik a világban és Krisztusban az ő népe javát akarja? Bárcsak így lenne! Ámen

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

A kenyér öröme (prédikáció, Padragkút-Ajka, Böjt 4. vasárnapja, 2017.03.26.)