Fénylő kerékpár - Mt 5,14-16 (Vízkereszt ünnepe utáni 2. vasárnap, 2023.01.15.)




textus: Mt 5,14-16

Jézus mondja: “14 Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. 15 Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek a házban. 16 Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.



Én viszonylag sokszor szoktam kerékpározni. Össze tudjuk esetleg szedni, hogy mi az ami szükséges a KRESZ szerint a kerékpározáshoz? [...] Két külön irányítható fék, lámpa elöl hátul 90 és 120 cm magasság között. És, ami a legnagyobb részét kiadja a szükséáges kellékeknek az a fényvisszaverő. Elöl fehér, hátul piros, és legalább egy keréken, oldalra borostyánszínű. Sőt, sötétben ajánlott, de ha elhagyjuk a lakott területet, akkor kötelező a láthatósági mellény! Miért van ez? Azért mert abban az esetben leszünk láthatóak, ha van rajtunk megfelelő és elegendő fényvisszaverő. Hogyan is működik a fényvisszaverő? Ahogyan a nevében is benne van: visszatükrözi a fényt. Nem magától világít, hanem a rávilágító fényforrás fényét veri vissza. 

A mai igénk egyenes tartalmi folytatása a vízkereszti szakaszunknak. Akkor arról beszéltünk, hogy mit jelent számunkra a Krisztus, mint fényforrás. És, hogy Krisztus ebben az életben tiszta látást tud adni, hogy világos(abb)an lássuk magunkat, másokat, kapcsolatainkat, stb., és az ő fénye még a halál sötétségét is el tudja űzni, s örök éltre vezethet. Akkor azt olvastuk János apostol tollából Jézus szavait, hogy “Én vagyok a világ világossága” (Jn 8,12). Ma pedig így olvassuk - Máté evangélista leírása alapján - szintén Jézus szavait: “Ti vagytok a világ világossága.” Nos, akkor most ki is a világosság? Jézus, ahogyan múlt héten mondtuk, vagy mi?

Gondoljunk csak a kerékpárra, pontosabban a fényvisszaverő tartozékaira, és akkor megtaláljuk a megoldást arra az ellentmondásnak tűnő jézus mondatpárra, hogy “Én vagyok a világ világossága” és “Ti vagytok a világ világossága.” Jézus a fényforrás, ahonnan az “élet világossága” származik. De ő arra hívott el bennünket, hogy mi ezt a fényt - amelyben a már említett tisztánlátás, s maga az örök élet is a miénk lehet - visszatükrözzük. Ez nem a mi fényünk, de mi lehetünk ennek a fénynek a hírnökei. Micsoda méltóság, hogy a Krisztus az ő világosságának továbbadóivá tesz minket!

Ez egy hatalmas méltóság, de nagyon nagy felelősség is. “Nem rejthető el a hegyen épült város. Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek a házban.”- folytatja Jézus. Persze, hogy egyértelmű, hogy a lámpára nem rakok vékát (a búza mennyiségének mérésére szolgáló fa “vödör”, vagy sűrűn fonott kosár). És nem csak azért, mert akkor nem látszik, hanem azért, mert tűzveszélyes. Ugyanis, amikor itt lámpásról beszél Jézus, akkor ott nyílt tűzről és (természetesen) nem villanyégőről van szó. És főleg nem ledes égőről, ami nem is melegszik. Ha valaki mondjuk egy vesszőfonással készült vékát tett volna egy égő olajmécses fölé az komolyan kockáztatja a lakástüzet! 

Így hát nekünk is, Krisztus fényének továbbadása létfontosságú! Nem csak azért, mert ha nem tesszük, akkor nem töltjük be azt a nagyon megtisztelő hivatást, amelyre Krisztus elhívott, hanem mert még akár veszélyes is lehet megtartani magunknak azt, amit hirdetnünk kellene! Ha ezzel mindenki tisztában lenne, és mindenki jól tenné, akkor nem itt tartanánk az egyházban, ahol…

Ki az aki szokott a netről rendelni? [...] Azt hiszem, hogy a többségünk rendszeresen. Ezzel kapcsolatban, nem olyan régen olvastam egy nagyon izgalmas hírt. Feltalálták ugyanis az okoscímkét. Ez egy nagyon praktikus kis szerkezet. Ahogyan a nevében is benne van ez egy címke, amit csomagokra lehet ráragasztani. Kb. 2 mm vastag és chippel és akkumulátorral rendelkezik. Az a célja, hogy valós időben követni lehessen vele egy konkrét csomagot. De nem csak azt, hogy hol van, hanem azt is, hogy milyen hőmérsékleten, vagy páratartalomban tartják, vagy azt, hogy dobálták az extratörékeny rendelésünket vagy sem. Ráadásul nem egyszerhasználatos, hanem újra lehet használni és akár 6 hónapig is bírja az aksija.

És, ne tévedjünk, Jézus a lehető legjobb szándékkal és szeretettel fordul felénk, és bizony nyomon követei az ő fényének terjedését, vagy nem terjedését. És neki ahhoz nem kell okoscímke, hogy tudja, hogy az ő fénye vajon hol tart és milyen becsben van tartva, vagy nincsen. Ő enélkül is tudja! Ő nem olyan, mint egy kémműhold, nem egy örökké figyelő, szigorú bíró, de az evangélium, az őróla szóló evangélium hatalmas érték, sőt létfontosságú az embereknek, s mint ilyen fokozott figyelmet érdemel! És megkapja!

Az evangélium hirdetésének sokféle útja van. Tudakoljuk meg az Jézustól, hogy nekünk melyiket szánja. De addig is figyeljünk a Mester szavára, aki ezzel bocsát ma utunkra: “Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” Ámen


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)