Pünkösdi automata - Lk 11,9-13 (Pünkösd vasárnapja, 2023.05.28.)



textus: Lk 11,9-13 

9 Én is azt mondom nektek: kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. 10 Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak megnyittatik. 11 Melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle, 12 vagy amikor tojást kér, skorpiót ad neki? 13 Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.





Folyamatosan változó világunkban (tudom, hogy nagyon közhelyes...) értéke van a fix pontoknak. Olyan helyek, események, emberek, folyamatok, amelyek biztonságot adnak. Pl. egészen evidens, hogy ha van egy házam, akkor a nap végén, ha megyek haza, akkor a ház ott lesz azon a helyrajzi számon, ahol reggel hagytam. Vagy pl. hogy hétfőn reggel nyolckor kezdődik a suli, vagy hogy ha elmegyek a boltba, akkor annyit tudok vásárolni, amennyi pénzem van. Ez utóbbi persze egyre kevesebb, ahogyan egyre kevesebbet ér a pénzünk, de azért mégiscsak ez egy olyan rendszer, ami bár elkeserítő, de ismert, és így biztonságot ad. 

Ezeket nevezzük pl. automatizmusnak. Hogy, ha csinálok valamit, akkor történni fog valami, és ez a valami, ami történni fog, ez előre tudható és kiszámítható. Ennek a csúcsa - ahogyan a nevében is benne van - az automaták világa. Gondolhatunk itt italautomatára, kávéautomatára, vagy éppen készpénz automatára. Ha bedobom a pénzt, akkor kijön a kóla, mert ki kell jönnie. Ha beütöm a pin kódom, akkor kijön a készpénz, mert ki kell jönnie. Az a dolga az automatának, hogy ezt csinálja. Ezen nem kell gondolkodni, hanem csak bele kell helyezkedni. Ha minden jól megy, akkor ez nem kerül semmilyen energiámba.

Ezt a fajta automatizmus vágyat - amely egyre nagyobb manapság - sok esetben a személyekre is kivetítjük. Elvárunk másoktól olyan dolgokat, amelyeket általában szoktak csinálni, és egyfajta alapnak tekintjük őket. Ilyen például az, ha apa, anya, nagyi, vagy papa elkészíti az ebédet, főz, mos, takarít. Mert olyan egyértelmű, hogy tiszta zokni van a fiókban, van éppen vacsora az asztalon. Vagy éppen egy közösségben, mint a gyülekezet, pl. ki van takarítva a templom. Mert az adott illető(k)nek az a dolga… Soha ne felejtsük el megköszönni mindazoknak, akik akár láthatatlanul is értünk dolgoznak. Köszönjük. 

És bizony sokszor ezt a fajta automatizmust - de legalábbis az ezutáni vágyat - kivetítjük az Istenre is. “Én is azt mondom nektek: kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak megnyittatik.” Klasszikus igehely, amely látszólag ezt  az automatizmust támasztja alá. Kérek az Istentől, ő meg adja. - gondolhatnánk. Mert ez a dolga. Olyannyira így van ez, hogy még jézus mondás is van rá, íme! És aztán, amikor meg nem adja, vagy nem úgy és nem akkor, amikor azt mi gondoljuk, ahogyan vágyunk rá, akkor meg fel vagyunk háborodva. Általában ez történik olyankor, amikor csak kikapkodunk mondatokat a Bibliából, és rávetítjük vágyainkat és elvárásainkat. 

Olvassuk csak tovább a mai szakaszunkat. “kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és aki zörget, annak megnyittatik. [...] Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.” Ez a népszerű ige nem arra vonatkozik, hogy bármit, de tényleg bármit kérjünk is az Istentől azt simán megadja! Az automaták, az aranyhalak és a jótündérek világa ez a gondolkodásmód. De az Isten nem automata, hanem annál sokkal több! Ez az ige alapvetően azt jelenti, hogy ha kopogtatok az Isten “ajtaján”, ha rá akarok találni, akkor ő nem fog elutasítani engem! Ennél jobb és örömtelibb üzenetet nem is kaphatánk ma!

És itt érkeztünk meg a mai ünnepünkhöz. “mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik” Pünkösd a Szentléleknek az ünnepe. A Szentlelken keresztül pedig az Isten úgy mutatja meg magát nekünk, mint a hit ébresztője! Mint, aki megadja minden ember számára a lehetőséget arra, hogy rátaláljon, és benne otthonra találjon.

Az idei pünkösd üzenete, hogy az Isten nem fordul el senkitől. Sokan vannak, akik ilyen vagy olyan indokok miatt elhagynak bennünket, vagy nem foglalkoznak velünk, kiközösítenek, nem tartanak egyenlőnek, stb. azért mert vélten vagy valósan, ilyenek vagy olyanok vagyunk. De az Isten nem ilyen. Csak kérni kell, és ő megajándékoz a Szentlelkével, és onnantól kezdve hittel kapcsolatban tudunk vele lenni. Ő pedig vezet, segít, nevel, és megőriz! Ámen 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)