Egy hiteles közvetítő (Áhítat, EHE, 2014.03.10.)

textus: Jn 11,45
Ekkor sokan hittek benne azok közül a zsidók közül, akik elmentek Máriához és látták, amit Jézus tett.


János evangéliumában nagyon hangsúlyos összefüggések vannak, a különböző történetek között. Úgy is mondhatjuk, hogy János a leginkább tematikus evangélium, ahol sokkal nagyobb szerep jut a találkozásoknak, témáknak, üzeneteknek, mint pl. az időbeniségnek, vagy logikának. Az alapigénk egy összefüggésnek, mondhatni a kapcsa. Több történetet köt össze.

Ez a vers köti össze Lázár feltámasztásának történetét és azt a szakaszt, ahol a zsidó nagytanács elhatározza, hogy megöli Jézust. Eleve micsoda kontraszt van a két történet között. Feltámadás és halál; fordított sorrendben! És persze egyfelől érthető is a dolog, hogy tanács félt egy ilyen hatalmú személytől, aki enyhén szólva nem osztotta az ő nézeteiket. Ráadásul pedig a jó szándék volt az ami ide vezetett, ti. Azok a zsidók mentek a farizeusokhoz, akik hittek Jézusban. Gondolom megosztani a jó hírt, a farizeusok azonban másképpen fogadták a dolgot.

De ha megvizsgáljuk ezt a verset, főleg annak fényében, amit az előbb elmondtam, több anomáliát is felfedezünk.
Ekkor sokan hittek benne azok közül a zsidók közül, akik elmentek Máriához és látták, amit Jézus tett.

1. Az emberek Máriához mentek. A megelőző történetben Jézus támasztja fel Lázárt, a zsidók mégsem a nagy Gyógyító-Tanítóhoz, Jézushoz mennek, nem is a Csodaember Lázárhoz, hanem egy nőhöz, Máriához.
2. Ehhez szorosan kapcsolódik az, hogy mégsem Mária elmesélésében halljuk a történetet, nem Mária tette volt a lényeg, vagy éppen a Jézus lábainál megtanult „mélyteológia”:

(Lk 10, 38-42: „Amikor továbbhaladtak, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony a házába fogadta. 39Volt ennek egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét. 40Márta pedig teljesen lefoglalta magát a sokféle szolgálattal. Ezért előállt Márta, és így szólt: „Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a szolgálatban? Mondd hát neki, hogy segítsen!” 41Az Úr azonban így felelt neki: „Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, 42pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.””)

Hanem az, amit Jézus tett. Máriához mentek az emberek, mert látszott rajta Jézus tette. Nyilván Lázáron is, de ő túl csodabogár lett. Mária egy egyszerű személy, aki hitelesen mutatott Jézusra, és a tetteire, a saját maga életén keresztül és környezetén keresztül. Ezt a lelkületet kell megtanulnunk tőle, hogy a mi szavunkra is higgyenek annak, Jézus tett! Ámen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

A kenyér öröme (prédikáció, Padragkút-Ajka, Böjt 4. vasárnapja, 2017.03.26.)