Ne legyél kocka (Áhítat, EHE, 2014.03.11.)

textus: Mk 8,31-33
31És tanítani kezdte őket arra, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, és el kell vettetnie a vénektől, a főpapoktól és az írástudóktól, és meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia. 32Jézus nyíltan beszélt erről a dologról. Péter ekkor magához vonva őt meg akarta dorgálni; 33ő azonban megfordulva tanítványaira tekintett, megdorgálta Pétert, és ezt mondta: „Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.”


Jézusról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy zsákbamacskát árult. Ő világosan kijelentette, hogy mit akar, mit fog tenni és, hogy mi fog történni vele. Elmondta, hogy azok fogják halálra ítélni, akiktől nem várná az ember: főpapok, azaz prominens egyházi vezetők; írástudók, azaz a Biblia ismerői; és vének, azaz tapasztalat vezetők.

Mindig is, akkor és most is, voltak, vannak olyan un. „okos emberek”, akik úgy gondolták, hogy ők kompetensek, ők az egyedüli illetékesek, ha az Istenről van szó, akik szakértőnek gondolják magukat. Ők tudják, vagy inkább tudni vélik azt, hogy milyen az Isten, vagy éppen a Messiás, vagy legalábbis milyennek kéne lennie! Rendszerbe akarják foglalni, katalogizálni, felcímkézni és mérlegre tenni. De soha, soha sem lehet beleszorítani az Istent egy öntőformába, egy kockába. És nem csak beleszorítani nem lehet, hanem korlátozni...? Azt végképp nem!

A böjt időszakában különösen is figyelünk a keresztre, a Krisztus munkájára a világban, a megváltásra. Hiszen ennek ünnepére készülünk fel. Ez a kulcsszó: figyelünk. Figyeljünk hát az Istenre, figyeljünk rá, mert ő tudja bennünk Szentlelkével kimunkálni, hogy felismerjük, hogy kicsoda, hogy milyen is valójában a Krisztus. És ezt nevezi az ige: Isten szerinti gondolkodásnak (33.v.) Erről beszél Pál a Római levél 12,2-ben: "változzatok meg értelmetek megújulása által" Ez az átformálódás azonban csak az Isten Szentlelkének munkája által működhet. Ő ki tudja ezt munkálni bennünk.
És ha ez így van, akkor Krisztus már nem csak úgy általánosságban lesz Krisztus, Messiás, Megváltó, hanem személyesen nekünk is. Adja az Úr, hogy így legyen! Ámen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

A kenyér öröme (prédikáció, Padragkút-Ajka, Böjt 4. vasárnapja, 2017.03.26.)