Igazságos-e az Isten? (Záró áhítat, Téli berek Tábor, 2014.01.26.)

textus: Róm 9,14-16.18-20


Az egész tábor alatt az igazság kérdését jártuk körbe. Őszinteség és hazugság, igazságos-e az élet, ésegyéb. Az utolsó nagy kérdés mára maradt, így a végére: Igazságos-e az Isten? Szerintem mindenkinek van határozott elképzelése, nekem is. Igazságos-e az Isten? Szerintem nem! No, de akkor igazságtalan az Isten? Szerintem nem! Hanem? 


Had' olvassam fel azt az igeszakaszt, amit ma hoztam nektek:
14Mit mondjunk tehát? Igazságtalan az Isten? Szó sincs róla! 15Hiszen így szól Mózeshez: „Könyörülök, akin könyörülök, és irgalmazok, akinek irgalmazok.” 16Ezért tehát nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené. […] 8Ezért tehát akin akar, megkönyörül, akit pedig akar, megkeményít. 19Azt mondod erre nekem: „Akkor miért hibáztat mégis? Hiszen ki állhat ellene akaratának?” 20Ugyan ki vagy te, ember, hogy perbe szállsz az Istennel? Mondhatja-e alkotójának az alkotás: „Miért formáltál engem ilyenre?”

A Bibliában azt olvashatjuk, hogy az Isten igazságos, és néha meg azt, hogy nem. A Bibliában azt olvashatjuk, hogy az Isten nem igazságtalan, néha meg azt, hogy igen! Miért van ez? Azért, kedves táborozók, mert minden ember, legyen akármilyen, vagy éljen bármelyik korban, küzd azzal, hol valamiképpen megfogalmazza a gondolatait Istennel kapcsolatban. És ez bizony sokszor átmegy abba, hogy bele próbálja szuszakolni az Istent egy öntőformába, azokba a fogalmakba, amiket ő használ, mi használunk. Mint pl. „igazságos”, vagy éppen „igazságtalan”. De el kell mondanom, nektek, hogy ez a két szó sohasem fogja tudni meghatározni azt, hogy milyen az Isten. Mert Isten nem igazságos, vagy éppen igazságtalan, hanem Isten, és pont! Ő Istenként viselkedik! Úgy viszonyul hozzánk!

És ez bármennyire is bonyolultnak, értelmetlennek, vagy negatívnak tűnik, ez bizony jó hír. Gondoljunk csak be, ha az Isten végletekig igazságos lenne, akkor nekünk annyi lenne. Ki tudna úgy leélni egy egész életet, hogy semmit sem szúr el, semmilyen bűn nem terheli?! Senki. Márpedig akkor meg kellene kapnunk érte a büntetést. De nem így van! Az Isten saját fiát áldozta fel, hogy nekünk ne kelljen büntetést megkapni. Igazságos ez? Nem. Hála érte neki!

Viszont őrajta keresztül TE igazságos tudsz lenni! Erről már beszéltem nektek. Had' menjek most tovább. Te igaz is tudsz lenni. Nekünk feladatunk az igazság képviselete, de feladatunk magunknak is igaznak lenni. Olyannak, amilyennek az Isten szánt bennünket, egész, valódi embernek. És ebben az is benne van, hogy igaz vagy Krisztus munkája és segítsége által (erről is beszéltem már). De az, hogy valaki igaz, nem azt jelenti, hogy a végletekig igazságos. Az igaz azt jelenti, hogy az Istenhez tartozol, megváltozik az életed és tudsz igazságtalan is lenni. De nem ám mások ellenében, azért, hogy te jobb pozícióba kerülj, hanem azért, hogy segíts és építs másokat. Hogy (adott esetben) ne büntetés legyen a válaszod a rosszra, hanem a megbocsátás és a irgalom, ahogyan az Istentől ezt meg tudod tanulni!

Ez azonban nem megy könnyen és főleg nem magától. Tanulni és gyakorolni kell. Pál apostol sem véletlenül hoz olyan sokszor sportos példákat. Többek között itt is. Azért, hozza mert tudja, hogy a sporthoz képesség és gyakorlás kell. A "tehetség" adott, hiszen Krisztusban igaz lehetsz az Isten előtt! Tehát, gyakoroljátok az „igaznak levést”, legyetek igazak és ne aggódjatok, mindehhez az erőt és a kitartást megadja az Úr!
Ámen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)