Nyitóáhítat (Köszi, Téli berek Tábor, 2014.01.23)

Textus: Zsid 13,1-2
1A testvéri szeretet legyen maradandó. 2A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg.



Nem vagyok egy nagy labdajátékos. Igazából kb. másfél évvel ezelőttig nem is nagyon sportoltam, leszámítva egy pár hónapos kosaras kísérletet, inkább a küzdősportokat szeretem. Ennek ellenére mindig nagy lelkesedéssel szurkolok a magyar csapatnak, ha valamilyen nemzetközi versenyre mennek. Mint most pl. az kézilabda EB. Nem értek hozzá, de büszkeséggel tölt el, ha a magyarok jól szerepelenek és nyilván csalódott vagyok, hogyha nem.

Olyannyira nem értek hozzá, hogy nem is vagyok pontosan tisztában a szabályokkal. Hol, mit lehet, vagy éppen mit nem lehet, nekem mindegy. De! Egy valamit tudok. Szinte minden labdajátékra, így a kézi eb-re is igaz egy aranyszabály. Mégpedig az, hogy a jó játékos tudja, hogy hova megy a labda. Mármint amit az illető dob, vagy rúg. Egy jó játékos szánja valahová a labdát, passzként, gólként stb. és tisztában van vele, hogy az hova fog menni, hova fog megérkezni. Amelyik játékosban nincsen benne ez a tulajdonság, az nem jó játékos.

De, hogy miért is mondtam el ezt nektek? Azért mert az mi is megérkeztünk most. És hiszem azt, hogy mindannyiunkat Isten küldött ide, így vagy úgy. És ez nem vaktában történt, tudniillik az Isten nem bénázik. A lehető legprofibb sportoló is elszúrhatja, de Isten soha nem hibázik. Így azzal a tudattal lehetünk most itt, ebben a táborban, hogy az Isten ide szánt bennünket. Mégpedig jó szándékkal és nem szívatásképpen.
 
Ezen felül rajtad múlik, hogy hogyan használod ki az időt. Mire használod fel ezt a pár napot. Unatkozol vagy tevékenykedsz, passzívkodsz vagy épülsz, balhézol vagy csapatban dolgozol... És, hogy hogyan viseltetsz a többi táborozóval. „1A testvéri szeretet legyen maradandó. 2A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg.

Tudjátok, hogy mit jelent az, hogy angyal? […] Többek között azt, hogy „küldött”. Bizony, bibliai értelemben lehet, hogy a melletted ülő angyal! Vagy lehet, hogy éppen te vagy az! Mert, ha az Istennek jó terve ez a tábor, akkor ebben a tervben nem csak úgy általában vagyunk benne, passzívan, hanem bizony könnyen lehet, hogy megbízásunk is van, feladatunk. Mert lehet, hogy a szomszédod kell ahhoz, hogy a te életed sínre kerüljön, vagy éppen egy olyan valaki, aki nem is szeretsz! Vigyázz, mert lehet, hogy ő a te angyalod! Vagy mondhatnám fordítva is: lehet, hogy te vagy másnak az angyala!

Hát, ezért (is) fontos a testvéri szeretet, amiről itt ír a Zsidókhoz írt levél! Legyen ez a kezdőakkordunk ebben a táborban! Isten küldöttei vagyunk!
Ámen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)