Böjti sorozat 6.: Utána (Áhítat, EHE, 2014.04.09.)

textus: Mt 21,23-27
23Azután bement a templomba, és miközben tanított, a főpapok a nép véneivel együtt odamentek hozzá, és azt kérdezték tőle: „Milyen hatalommal teszed ezeket, és ki adta neked ezt a hatalmat?” 24Jézus így válaszolt nekik: „Én is kérdezek tőletek valamit, és ha megfeleltek rá, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem ezeket. 25Honnan való volt a János keresztsége: mennyből vagy emberektől?” Ők pedig így tanakodtak egymás között: „Ha azt mondjuk: mennyből, azt fogja mondani nekünk: Akkor miért nem hittetek neki? 26Ha pedig azt mondjuk: emberektől, akkor félnünk kell a sokaságtól, mert Jánost mindenki prófétának tartja.” 27Ezért ezt felelték Jézusnak: „Nem tudjuk.” Ő pedig így válaszolt nekik: „Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Jézus tanít. Ez nem újdonság sokszor tanított és tanít ma is. Ebben az esetben éppen nem a pusztában, vagy valamelyik követője házában, vagy bűnösök között, hanem a templomban tanít. Azoknak tanít, akik ott vannak, akik a „rendesek”. De nem igazán tud sokat mondani, mert félbeszakítják. Bizony a főpapok és a vének félbeszakítják azt, aki tanít, ami önmagában is udvariatlan és bunkó dolog. De nem csak hogy félbeszakítják, hanem még ki is hallgatják: „Milyen hatalommal teszed ezeket, és ki adta neked ezt a hatalmat?” - kérdezik. Hiszen az mindig gyanús akinek hatalma van, vagy általában nagyon sok mindene. Gondoljunk csak arra, hogy amikor most a választás kapcsán előkerül több vezető politikus vagyonnyilatkozata, mindkét oldalról(!), akkor mindenki összehúzta a szemöldökét: „Ennyi mindent, hogyan szed össze valaki tisztességesen?” Higgyük el, hogy Jézus idejében még nem volt sem NAV, sem adóbevallás, de szemöldök akkor is volt, amit össze lehetett húzni! „Milyen hatalommal teszed ezeket, és ki adta neked ezt a hatalmat?” - „Milyen a hatalmad, de legfőképpen honnan van, kitől szerezted?”

Jézus pedig visszakérdez: „Honnan való volt a János keresztsége: mennyből vagy emberektől?” Szeretem, mikor Jézus ilyen váratlan dolgokat csinál. Mert ugye, vagy azt várná az ember, hogy Jézus leinti őket, hogy „Had' fejezzem be előbb a tanítás, majd utána...”, vagy válaszol: „Az Atyától kaptam!”, vagy visszakérdez de így „Jó, de a ti hatalmatok honnan van, hogy kérdőre vontok?” Vagy nem is mond semmi, hanem pl. „csinál” valami csodát. De nem Jézusnak nem célja az, hogy megalázza ezeket az „tudósokat”, hanem, hogy rádöbbenjenek maguk, döntsék el maguk. Jézus nem aláz meg senkit, nem nyomja le őket, mert ő nem ilyen, nem célja, hogy legyőzzön bárki embert. Ő a halál és a bűn feletti akart győzni, és győzött is. Ezt ünnepeljük húsvétkor.

De mi van „utána”, a győzelem azóta él, ahogyan Jézus is, de azóta mit tesz Jézus. Nem látok bele a mennyei dolgokba, mint Pál, vagy János, de egy valamit tudok, hogy Jézus a mai napig is dolgozik és ebből az igéből kiderül, hogy hogyan. Mit kérdez vissza Jézus: „Honnan való volt a János keresztsége: mennyből vagy emberektől?” - Természetesen a mennyből, ezt jól tudjuk. A főpapok és a vének is tudták. Hatalmas üzenete van ennek a kérdésnek! Nagy bátorítást jelent számomra az, hogy Jézus itt nem mást csinál, mint bizonyságot tesz. Bizonyságot tesz Jánosról, hogy az ő szolgálata a mennyből származik, az Isten bízta meg vele! És meg vagyok győződve arról, hogy Jézus a mai napig is ezt teszi. Jézus bizonyságot tesz az övéiről.

Kedves Testvérek! Meg vagyok győződve arról, hogy Jézus arról, aki őt követi, aki róla bizonyságot tesz, arról ő is viszont-bizonyságot tesz! Megmutatja és elmondja mindenkinek, hogy „Ez az ember hozzám tartozik! Nekem szolgál! Őt hallgassátok, gyűljetek köré!”

Sokat beszélünk, beszélek arról, hogy bizonyságot kell tenni. De lássuk ennek a dolognak a másik oldalát is a bizonyságtevő Krisztust!
Ámen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sült hal és reformáció (prédikáció, Reformáció ünnepe, 2020.10.31.)

Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között? (Evlelkész podcast #13)

Jó, de mit jelent? (prédikáció, Ajka-Nemeshany-Pusztamiske, Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap, 2016.08.22.)